zondag 9 juli 2017

de laatste blog

Beste allemaal,
Wij willen iedereen bedanken voor alle medeleven, hulp en ondersteuning rondom de ziekte en het overlijden van Ine. We hebben op maandag 3 juli op een waardige manier en op haar manier  afscheid kunnen nemen. De kapel op Coudewater bleek een fijne locatie, waar iedereen net wel of net niet in paste, maar waar een goede serene sfeer heerste. We willen iedereen bedanken voor zijn of haar aanwezigheid daar, we hebben dat enorm gewaardeerd. En uiteraard hebben we begrip voor diegenen die er om welke reden dan ook helaas niet bij konden zijn. De condoleance in onze tuin, gelukkig met goed weer en slechts een enkel druppeltje regen, was goed en voelde voor een ieder goed. We hebben op Ine’s manier afscheid genomen en het leven gevierd. Voor de geïnteresseerden voegen we bij dit blog de speeches toe van de afscheidsceremonie.
Gelukkig is er in ieder geval van mijn rit met Ine naar het crematorium toch nog 1 foto gemaakt door Teun en Vera.
Nogmaals; allemaal ontzettend bedankt; het leven zal heel anders zijn zonder Ine en dat kunnen we ons (nog) niet voorstellen.

Namens ons gezin
Carel


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ANNE                                   Welkom
Lieve allemaal,
Welkom hier in de Mariakapel van Coudewater. Vandaag vieren we het leven van mijn moeder, Ine van Heereveld- de Laat en nemen we afscheid van haar tijdens haar laatste reis. Wat ontzettend fijn dat jullie er allemaal zijn. Tijdens haar ziekte was mama door alle kaarten, bloemen,  aandacht en steun elke keer weer geraakt door de hoeveelheid lieve mensen om haar heen, moet je nu zien.
Dat mijn moeder een reislustige type was weten we allemaal. Noorwegen is jarenlang een van haar favoriete bestemmingen geweest. En Edvard Grieg een van haar favoriete componisten. Als je bij mama in de bus zat kreeg je meer dan alleen vervoer van A naar B, ze maakte van elke rit een ervaring met een slokje aquavite, een plukje “snus” pruimtabak voor de liefhebber en bijpassende muziek.  Grieg ging altijd mee op reis en het bijzondere is dat bij toeval dit nummer op stond op het moment van haar overlijden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LUUK                                    Erich Fried – Wat het is

Het is onzin
zegt het verstand
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is ongeluk
zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet
zegt de angst
Het is uitzichtloos
zegt het inzicht
Het is wat het is
zegt de liefde
Het is belachelijk
zegt de trots
Het is lichtzinnigheid
zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is
zegt de liefde
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TEUN                    Mama, moedertje, moeders, Mam

jij, de ondernemende moeder die altijd druk in de weer was
jij, de reislustige moeder die lang van huis durfde te gaan
jij, de moeder die zorgde voor ons gezin
jij, de bourgondische moeder die van niets iets creatiefs kon koken
jij, de handige moeder waar je veel van kon leren
jij, de hartelijke moeder voor familie, vrienden en vele anderen
jij, de gastvrije vrouw 
jij, de verliefde moeder op die lange slanke den uit Nuland
jij, de lieve moeder die altijd voor me klaar stond
jij, de luisterende moeder waar ik alles aan kwijt kon
jij, de moederende moeder op het wijzen naar een toekomst
jij, de lachende moeder door de mensen om je heen
jij, de stralende moeder zoals jij bent
jij, de energieke moeder die plots ziek werd
jij, de strijdende moeder tegen een slopende vijand
jij, de doorzettende moeder die geen kans maakte
jij, de dappere moeder die zelf de beslissing nam
jij, de krachtige moeder die het einde accepteerde
jij, de moeder van het hier niet meer zijn
jij, bij alles wat ik mee ga maken niet meer kan delen met jouw
jij, de beste moeder die ik maar kon wensen
jij, mijn moeder die altijd mijn moeder zal blijven
jij, de moeder die ik wil bedanken voor alles
jij, mijn moeder die ik zal missen
Lieve mam, dankjewel voor je vertrouwen en gulle liefde.
Ik wens je een fijne laatste reis toe
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MIRIAM                 Lieve Ine,

Als oudere zus was je mijn voorbeeld. Ik lette op wat en hoe je de dingen deed. Toen we jong waren vond jij mij maar een vervelend klein zusje. In onze puberteit waren wij zeker niet elkaars favoriet.

Later, toen we groot gegroeid waren, veranderde dat en gingen we zelfs samen op vakantie. Eerst alleen met de mannen en later met onze gezinnen. Wekelijks paste ik op Teun en jij op Merel die genoot van jouw warmte. We vierden gezamenlijk Sinterklaas, we borrelden wat af en we aten regelmatig samen. Ik wist wat er bij jou speelde en jij wist dat bij mij. Over allerlei zaken dachten we hetzelfde en jouw vrienden werden mijn vrienden, en omgekeerd.
Regelmatig kwam het voor dat ik jou belde en dat jij dan zei: “Nou dat is toevallig! Ik wilde jou net bellen.” Samen voelden wij een diepe verbondenheid, bijna een soort telepathie.  
Samen hadden we een gezellige Triviant Club met Ellen, Floris, Marja, Paul, Berry en Carel. Het spel dat wij spelen is zó ouderwets dat bijna niemand jonger dan 40 jaar mee kan doen. De  ‘kunst & cultuur’ vragen waren jouw onderdeel, jouw specialiteit.
Voor een bezoekje aan een museum of een historische of moderne stad was je altijd te porren. Je bereidde je voor zodat je ons alle ins en outs kon vertellen. Wij liepen vaak al met onze tong op de schoenen, terwijl jij nog vol energie zat en dingen wilde zien. Jouw levenslust en honger om zoveel mogelijk te zien, te ervaren en te voelen is krachtig en inspirerend. Je nam zelfs Rosa mee naar Valencia om op de fiets te genieten van deze bijzondere stad.
Rusten kende je niet; dat wilde je wel maar dat kon je niet. 
Ine, jij was degene die familiereünies organiseerde. De boel bij elkaar houden en gezelligheid creëren, dat paste jou als geen ander. Bij moeilijkheden probeerde jij bruggen te bouwen en de boel te relativeren.
Anderhalve week geleden zaten we samen aan de IJzeren Man op een stil plekje, ver van alle drukte. Met onze voeten in het water spraken we over de tijd dat onze moeder ons daar leerde zwemmen en de gelukkige en fijne momenten die jij daar had met je vrienden. Hier wilde je nog even zijn met mij.

Dank Ine dat je er voor mij was. Ik zal je ontzettend missen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CAREL                         De laatste reis van Ine; een reislustig type
Vlak voor zijn overlijden schreef mijn vader een klein gedichtje met als titel; ’t laatste wegske wat ik alleen ten eind moet gaan; dat geldt voor ons allen, dus ook voor Ine. We kunnen allemaal ver mee, maar niet tot aan het eind.
Ine is het oudste kind van Harrie en Ans de Laat opgegroeid in Vught waar ze een doorgaans gelukkige jeugd en pubertijd heeft gehad  met zus Miriam en broers Rob,Ad, Harrie en Paul. Een harmonieus gezin waarin Pa, ondanks het verlies van zijn been op de laatste dag van de oorlog,  hard en veel werkte om de opvoeding van de kinderen mogelijk te maken. Ma deed het huishouden en zorgde voor Oma . Ze maakte heel veel kleding zelf voor de kinderen; dat was dan wel met de merkjes van Lee, Levi’s uit oude kleding er op genaaid.  Na de lagere school wilde Ine heel graag  naar de MMS, maar dat was in Vught eigenlijk bijna niet mogelijk als je niet uit de villabuurt kwam;dus werd het advies van de nonnen; de MULO. Dat Ine hogere ambities EN capaciteiten had, daarvan getuigt het halen van deelcertificaten Atheneum en 2 MBO – opleidingen.
Ze is al vroeg, op haar 17e, in Breda op kamers  gegaan om allereerst de opleiding bezigheidstherapie te volgen. In de weekenden werkte ze bij van der Valk Nuland, waar ik haar heb leren kennen. Ine en ik waren twee van de vele studenten die vanuit daar bij elkaar zijn gebleven. Dankzij een gat in haar hoofd op het werk en een bezoek aan de dokter in mijn 2 takt Saab is de vonk overgeslagen. Zij begon met glazen spoelen achter de bar en ik weet niet meer waar ik al die vuile glazen vandaan haalde, maar ik heb er veel bij haar gebracht. Ine was spontaan en open, geïnteresseerd, hard werkend en een prachtige jonge vrouw. Ik was 19 en Ine 17; wat waren we jong.
Na toestemming van beide ouders te hebben gekregen zijn we in 1973 samen op reis gegaan naar Engeland. We brachten een bezoek aan mijn zus Herma  die daar toen werkte; Daar hebben we ons stiekem verloofd: Nee, niet in Gretna Green zoals mijn vader achteraf dacht. In 1975 zijn we getrouwd. Daarna was er nog genoeg tijd om mooie reizen te maken; waarvan de mooiste naar de Noordkaap toen Ine zwanger was van Anne.
Ine's reislust kwam voort uit het verlangen te verkennen, leren kennen en 'kennis maken' met onbekenden en het onbekende, zichzelf uitdagen en grenzen opzoeken. De laatste reis van vandaag was niet zo vroeg gepland.
Spanje is het land waar ze haar hart aan had verpand, waar we ooit van plan zijn geweest om  te gaan wonen. Haar interesse in andere culturen heeft er toe geleid dat ze haar laatste grote reis in 2015 samen met Ellen in Zuid Amerika heeft gemaakt; een bijzondere reis waarin ze ver van de haar bekende wereld en vrij van alle sores en besognes heeft kunnen genieten.
Haar interesse in andere culturen wilde ze, nee moest ze, met ons delen.  Ine wilde een voorbeeld zijn in  ogen openen en open houden voor anderen en wat voor hen belangrijk is. Een mooi voorbeeld was haar wens om ons allemaal het paleis te laten zien in het Alhambra in Granada; Zij wilde perse dat de kinderen dat gezien en beleefd hadden. Daarvoor kroop ze ruim voor in de enorme rij en heeft ze uren in de blakerende zon gestaan en- priemende ogen van anderen - weerstaan.
De laatste tijd hebben we veel teruggekeken en heeft Ine aangegeven dat het  worden van reisleidster haar zekerder heeft gemaakt van zichzelf en het haar op heel veel mooie plekken heeft gebracht. Vooral Noorwegen en Spanje waren favoriet. U hoort dat terug in de muziek.
Ine was als reisleidster een baken voor de reizigers en bereidde zich gedegen voor. Dat kostte haar ook veel kruim; waren niet altijd de gezelligste dagen thuis, maar daardoor was ze in alles een op en top gastvrouw, waarvoor ze veel waardering oogstte bij  de reizigers van Oad, de gouden Engel, SRC en Kras.
Op onze eigen vakanties was zij degene die de voorbereidingen maakte en invulling gaf aan wat te doen bij de gekozen bestemming. Ik deed vaak de voorbereidingen voor het vervoer; dat was met de oldtimer niet altijd een succes; we stonden nogal eens een keer langs de kant van de weg. Zij ging dan maar ten lange leste een boek lezen.
Geïnteresseerd in de natuur; van vroeger uit de IJzeren man in Vught en daarna geen jaar voorbij of ze wilde minimaal 1 x de zee gezien en gevoeld hebben. Dat kon vaak vanuit het vakantiehuisje van Harrie en Cor in  Zoutelande. In juni nog hebben we  met het hele gezin een lang weekend daar doorgebracht toen ze net uit het ziekenhuis was ontslagen en het einde zich aandiende.
Ook de rol van gastvrouw voor onze B&B gasten vervulde ze met verve; daar had ze plezier in; gasten verwennen en met hen verhalen uitwisselen.
Creatief; quilten maken voor de kleinkinderen; schilderen waar ze niet aan toe kwam; creatief in de keuken met voornamelijk gezonde gerechten.
Lid van de wandelclub; de museumclub en niet te vergeten de spaanse club met zelfs taalcursussen in Spanje o.a. in Vejer de la Frontera.
Prettig geëmancipeerd en kon niet tegen onrecht en rampspoed; zij was het ook die dan altijd de beurs trok om goede doelen te ondersteunen.
Sterk; ook hoe ze met haar ziekte om is gegaan; het is zo snel gegaan na 29 december 2016. Iedereen in haar omgeving was positief gestemd dat er herstel mogelijk was; behalve wellicht Ine zelf die het nodige voorbehoud had, maar niet altijd uitsprak.
Ine was een mensenmens: het liefst tussen mensen; als oudste van het gezin de Laat de verbindende factor  en zichzelf wegcijferen als dat bijdraagt aan de vreugde van anderen. Zorgzaam en liefdevol voor familie en vrienden; zeker de kleinkinderen Philip en Juul  en wie eigenlijk niet; Dat was ook haar valkuil; heel veel aandacht voor anderen en heel veel dingen doen; ze nam te weinig rust voor zichzelf.
Een geweldige moeder die  Anne, Luuk en Teun  veel mee wilde geven en die wilde dat je je talenten zou benutten; Een geïnteresseerde tante voor neven en nichten en zeker de petekinderen.
Een echtgenote om van te dromen; geduldig, lief, zorgzaam, vol aandacht en ja ook wel sturend om de dingen te doen zoals zij dat graag wilde; dat knelde wel eens, maar na 45 jaar met elkaar optrekken, ken je elkaars sterke kanten wel en vind je een manier om dat samen op te lossen.
We hadden dat nog graag nog een aantal jaren samen gedaan, maar helaas is dat ons en Ine niet gegeven. Haar reis eindigt hier. Ze heeft ons het voorbeeld gegeven hoe met het leven om te gaan, tot en met het laatste wegske. Uit haar voorbeeld putten we de moed en inspiratie om de zorg voor elkaar , voor anderen van haar over te nemen .
We gaan haar oprecht missen. Goede reis.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Guus                           Toespraak afscheid Ine

Ze droeg die dag een groene jurk die haar moeder zelf gemaakt had. Die dag, 45 jaar geleden, maakten wij als schoonfamilie voor het eerst kennis met Ine
Om precies te zijn, het was 20 mei 1972. Hoe ik dat zo precies weet? Heel eenvoudig, het was onze trouwdag. Een paar weken daarvoor had Carel mij, heel schuchter gevraagd of hij zijn nieuwe vriendinnetje mee mocht nemen. Ine was toen een meisje van17 jaar. Ze stelde zich heel bescheiden op, was verlegen maar viel op door haar innemende, vrolijke blik.

Nu 45 jaar later, is ze wel veranderd. Niet langer verlegen, wel nog steeds bescheiden en innemend maar ook zelfbewust en....geemancipeerd. Ine maakte al snel duidelijk zelf haar eigen keuzes te willen en ook te kunnen maken. Dat was in het verleden niet vanzelfsprekend. Ze groeide net zoals al haar generatiegenoten op in een tijd waarin veel mensen zich eerst los moesten maken van sociale verbanden als kerk en traditie. Banden die eigen, vrije keuzes in hoe we het leven in wilden richten, soms in de weg stonden. We wilden ons niet de wet voor laten schrijven, niet aan anderen overlaten hoe we ons leven vorm moesten geven.
Daar stond en staat wel tegenover dat we toen en nu uitgedaagd worden zelf op zoek te gaan en zelf te bepalen wat belangrijk, wat van waarde is, wat ertoe doet. Geen gemakkelijke opgave in een wereld waar alles schijnbaar van waarde kan zijn. Zoek dan zelf maar eens uit wat echt belangrijk is voor een goed leven, wat van waarde is. Ine had haar keuze gemaakt.
Voor haar stond EEN waarde centraal in haar leven:
                                                                          
D E L E N.

VAN WAT ZE HAD EN WIE ZE WAS .....dat wilde ze graag met iedereen delen.
Ze had altijd belangstelling en aandacht voor de ander, gaf en kreeg vertrouwen, had gevoel voor humor, was uitzonderlijk gastvrij, respectvol, zorgzaam, voor iedereen;  van familielid tot deelnemers aan vakantiereizen, van vrienden tot clubgenoten, van collega's tot onbekenden. Onbekenden?? Ja, ook onbekenden. Ine wilde haar tuinhuis wel ter beschikking stellen aan voor haar onbekende Syrische vluchtelingen.

Wellicht meer nog dan de ontvangers, genoot Ine zelf natuurlijk van het delen, van weggeven. Vroeger hadden we voor deze manier van delen een een woord met een voor sommigen van ons een ouderwets klinkende naam die geheel van toepassing is op waar het voor Ine in haar leven om ging: naastenliefde.

Het beeld dat mij van haar bij zal blijven is het beeld van VOOR----BEELD.
Een voorbeeld van hoe met het leven om te gaan en hoe te sterven.  Met name in de laatste weken heeft Ine laten zien hoe dat kan: zelf keuzes maken en zelf de regie voeren over het afscheid. Afscheid met vooral aandacht voor de ander.

Op zo'n vrouw kunnen ouders, familie en vrienden, trots zijn, vooral Carel, Anne, Luuk, Teun en hun partners
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toelichting op de gekozen muziek
  1. Edvard Grieg, Morgenstimmung:
Dat mijn moeder een reislustige type was weten we allemaal. Noorwegen is jarenlang een van haar favoriete bestemmingen geweest. En Edvard Grieg een van haar favoriete componisten. Als je bij mama in de bus zat kreeg je meer dan alleen vervoer van A naar B, ze maakte van elke rit een ervaring met een slokje aquavite, een plukje “snus” pruimtabak voor de liefhebber en bijpassende muziek.  Grieg ging altijd mee op reis en het bijzondere is dat bij toeval dit nummer op stond op het moment van haar overlijden.

  1. Andrea Bocelli, Amapola:
Spanje, de Spaanse cultuur en de Spaanse taal sprak Ine misschien nog met het meest aan. Een Italiaanse operazanger die het lef had om in het Spaans te zingen, dat kon Ine enorm waarderen. En als er dan ook nog gezonden wordt over de Amapola, de klaproos dan heb je Ine helemaal. De klaproos, haar lievelingsbloem. Prachtig, krachtig en frêle, een bloem die je niet mag plukken maar met rust moet laten om er optimaal van te kunnen genieten. Een bloem die als eerste weer opkomt en groeit op verwoeste grond.

  1. Ennio Morricone, How the west was won:
Op een van Ine’s reizen door Noorwegen trof zij een buschauffeur met bijzonder gevoel voor drama, zoals zij dat beschreef. Hij zette het volgende nummer op wanneer zij in het donker van een lange tunnel reden en zorgde ervoor dat  precies bij het uitkomen van de tunnel de muziek en het licht tegelijkertijd opkwamen. De tranen liepen over haar wangen en ze heeft deze truc daarna nog vaak herhaald voor haar gasten.

  1. Fausto Papetti, Petite Fleur:
Ine was een energieke ondernemende vrouw. Haar inzet voor een ander was bijna grenzeloos. Tot rust komen kon zij in de natuur. Zwemmen in de ijzeren man, een rondje over de dijk, wandelen door heel Nederland en uiteraard de zee. Ine geloofde erin dat zij weer terug zou keren in de kringloop van de natuur. Het volgende nummer deed haar heel erg denken aan de natuur en was het eerste nummer op haar verlanglijstje van vandaag.  

  1. Piazolla, adios nonino:
Heel Nederland kent het volgende nummer van de beroemde traan van Maxima. Maar voor Ine representeert dit nummer haar liefde voor Argentinië, haar bijzondere herinneringen aan de mooie reis door Argentinië en haar voorkeur voor de componist Astor Piazolla. Piazolla zegt in dit nummer vaarwel tegen zijn vader.


  1. Gordon Haskell, how wonderful you are:
Ine was een bijzonder mooie vrouw; dit jazzy lied gaat daarover, als ook over afscheid nemen ; het kan snel gaan zoals haar ziekte en sommigen dingen zijn voor altijd; dat zijn onze herinneringen aan haar.

  1. Louis Armstrong, what a wonderful world:
Geen toelichting nodig





woensdag 28 juni 2017

Ine's laatste reis

Beste familie en vrienden

Vandaag 28 juni  om even na vieren is Ine overleden (een dag nadat we 42 jaar voor de wet getrouwd waren ). Ze is rustig ingeslapen in het bijzijn van de kinderen, de schoonkinderen en mij. Het is allemaal vredig en sereen verlopen. Natuurlijk emotioneel maar ook met veel troost. Wij zijn dankbaar dat Ine het  op deze wijze het leven heeft kunnen afronden. Ine was zonder wrok en tevreden over het leven zoals dat tot nu was.  Helaas is haar leven na 62 jaar, veel te vroeg geëindigd.

We hebben vandaag nog een korte wandeling gemaakt over de dijk in het vernieuwde Aa - dal achter ons huis. Ine vond het heerlijk om nog even buiten te zijn op haar favoriete wandelrondje, ondanks de forse regenbui.




We zullen maandag definitief afscheid van Ine gaan nemen. De uitnodigingen gaan daarvoor morgen de deur uit.


Anne, Rob, Philip, 
Luuk, Els, Juul, 
Teun, Vera 
Carel

zondag 18 juni 2017

Naar zee en weer thuis 17 juni 2017

Beste allemaal,

Met het gezin hebben we heerlijke dagen aan zee gehad. Het weer was prachtig, een stralende zon en een helderblauwe hemel. Met de kinderen met aanhang en kleinkinderen zaten we in een huis apart, een dorp verderop, zodat mama ook regelmatig rust kon nemen. We hebben elkaar dit weekend natuurlijk wel veel gezien. Als gezin samen op het strand of aan de koffie en daarnaast was er ook ruimte voor individuele gesprekken met mama. De fijne plek, het mooie weer en vooral het samenzijn zorgt er toch voor dat het verdriet en de wanhoop en de verslagenheid iets beter te verdragen zijn. Voor mama was het een intensief weekend, maar het is haar wel gelukt om voorbij de ellende te kijken en oprecht te genieten. Zoutelande is een plek waar ze veel warme herinneringen aan heeft en waar ze zich altijd fijn voelt. Het was heel bijzonder dat we haar daar nog een keer mee naar toe konden nemen. Op zondag is onze lieve nicht Merel samen met Bas afgereisd naar Zoutelande om ons als gezin nog één keer vast te leggen op de gevoelige plaat. Dierbare, prachtige foto’s zijn het geworden.

De medicijnen tegen de misselijkheid helpen wel iets, alhoewel er ook weer andere vervelende bijwerkingen zijn. Het middel werkt opwekkend, waardoor mama slechter slaapt. Het is kiezen uit twee slechten. De uitzaaiingen in haar buik zullen steeds meer effect gaan hebben op de werking van haar spijsverteringssysteem.  Mama heeft elke dag iets minder energie. Ze is dan nu ook echt bezig met afscheid nemen. Ook zijn er nog een aantal zaken die ze zelf wil regelen, nu het nog kan. Wekelijks vind er een gesprek plaats met de huisarts. Mama heeft duidelijk te kennen gegeven dat ze niet uitzichtloos wil afwachten en zelf de regie wil hebben over haar dood. Zij zal zelf aangeven wanneer voor haar de grens bereikt is. Voor ons rest er nog een korte tijd om van mama te genieten, herinneringen op te halen en vragen te stellen. We beseffen ons heel goed dat de tijd nooit toereikend zal zijn, maar zijn ook heel dankbaar dat er tijd is om afscheid te nemen.

We houden jullie op de hoogte,

liefs, Anne. 








vrijdag 9 juni 2017

ine 9 juni

9 juni

Het is alweer 9 dagen geleden dat we op het blog hebben geschreven dat de operatie niet door heeft kunnen gaan en dat de perspectieven voor Ine slecht zijn. Dat is nu niet anders geworden. Gisteren hebben we nog een bezoek afgelegd aan de oncoloog, samen met alle kinderen. Om nog eens te horen hoe deze  ( althans zeker nog voor ons ) plotselinge wending toch heeft kunnen gebeuren en hoe het nu verder gaat.
 Uiteindelijk blijkt dat niet alle kankercellen in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt; niet met de PET scan en ook niet bij de ingrepen die Ine al heeft gehad. Het werd pas tijdens de geplande operatie van 30 mei duidelijk dat er in de buikwand de kwaadaardige kankercellen zich hadden ontwikkeld; het lab heeft dat tijdens de operatie onderzocht en bevestigd.
Na van de schrik enigszins hersteld te zijn rest het gevoel van verslagenheid; dat we met zijn allen niets meer kunnen doen dan Ine ondersteunen en de resterende tijd zo zinvol  en mooi mogelijk in te vullen. Rondom 6 juni is voor ons geen  D –Day gebleken.
We zijn sinds gisterenavond aan zee met de familie; Voor Ine best inspannend en we  hopen dat ze het volhoudt en natuurlijk dan nog met een paar dagen mooi weer.
Ine heeft nog steeds weinig tot geen energie en de misselijkheid overheerst. We proberen nog wat aan te passen met de medicijnen om dat te verbeteren. Dat gebeurt na overleg met de oncoloog en vanaf donderdag onder de begeleiding van de huisarts samen met de palliatief arts.
Ine blijft verwonderd over alle aandacht die haar ten deel valt; ze is er verlegen onder, maar waardeert alle steun in welke vorm dan ook  enorm. Het houdt haar mede op de been, hoe moeilijk “de toekomst” ook is.
Er komen allerlei verzoeken binnen om elkaar nog een keertje te zien. Met pijn in mijn hart zal ik slechts enkele  mensen kunnen  zien; mijn geest wil wel, mijn lijf kan niet meer, oals je op de foto ziet, het lijkt het aan de buitenkant nog wel wat; van binnen ben ik een “kankerroestbak”. Toegevoegd door Ine.

Ik probeer iedere week de blog bij te houden, maar ik weet niet hoeveel weken dat nog zal zijn.

Carel






dinsdag 30 mei 2017

geen goed bericht 30 mei 2017

Vanmorgen om 10.15 kreeg ik een telefoontje van de chirurg dat de operatie van Ine niet werd doorgezet. Vrij snel na aanvang van de operatie heeft de chirurg de conclusie getrokken dat er overal in de buik uitzaaiingen zaten en dat opereren geen zin meer heeft. Uitzaaiingen die eerder niet gezien zijn op de PET scan van half maart en ook niet bij het inbrengen van het buikinfuus drie weken geleden. Het herstel van Ine ging al langzaam en mogelijk dat de ontwikkelingen van de kanker in de buik daar debet aan zijn; het schijnt wel eens vaker te gebeuren bij maagkanker.

We zijn allemaal enorm geschrokken en direct afgereisd naar het ziekenhuis waar Ine om 11.30 uur op de afdeling weer is binnengebracht en waar we samen met de kinderen en aanhang ons verdriet hebben proberen te verwerken, voor zover dat al kan.

De prognose voor Ine is niet makkelijk te geven, maar de chirurg gaf aan dat we eerder in weken en maanden moesten denken: dat gaan we dan de komende periode ook doen. Volgende week komt er nog een afspraak met de oncoloog om te bezien wat er nog aan mogelijkheden zijn voor Ine om de komende periode op een zo goed – en waardig mogelijke manier  te leven. Chemobehandelingen zijn de vorige keer heel slecht gevallen bij Ine en hebben haar conditie en herstel flink aangetast; we moeten zien wat haalbaar en wenselijk is.

Ine komt waarschijnlijk donderdagochtend naar huis. We houden jullie op de hoogte.

woensdag 24 mei 2017

24.5.2017 bijna de operatie

Bijna de operatie

Meestal schrijf ik op vrijdag of zaterdag de blog en nu is het er bij in geschoten omdat er ook niet erg veel nieuws te melden valt. Dinsdag a.s. is de operatie en vandaag hoorden we dat Ine maandag om 15.00 zich mag melden in het Catherina Ziekenhuis.  Het lange wachten zit er dan bijna op en voor iedereen maar zeker Ine is dat meer dan lang genoeg geweest.
Luuk is net terug van vakantie in Ibiza en kwam vandaag even lunchen met Juul; Anne is op bezoek met Philip en was met Ine aan de wandel. Een mooie afleiding met de twee kleinkinderen.
Fysiek is Ine redelijk aan het herstellen; ze is relatief veel uit bed, maakt een korte wandeling per dag en is zowaar aan haar Quilt voor Juul  aan het werken. Ook dat leidt af en helpt op die manier bij het herstel.

Elke dag komen er kaarten en andere oppeppers binnen. …..als het aan de support ligt, dan moet het allemaal heel goed gaan. Dank jullie wel.

Dinsdagmiddag na de operatie word  ik gebeld door een van de twee chirurgen en zal ik te horen krijgen hoe de operatie is verlopen en wanneer ik haar ( in ieder geval op de Intensive Care )mag bezoeken. Ik zal ‘s – avonds daarna de blog weer gaan schrijven met de situatie van Ine.

Tot dinsdagavond

Carel



vrijdag 12 mei 2017

12 mei 2017

12 mei 2017

Nog 18 dagen te gaan tot de operatie!
Afgelopen maandag is bij Ine de buiksonde geplaatst ( via de buik in de dunne darm ) en dat is prima verlopen. Wel is het weer een operatie onder narcose  en dat werkt altijd wel weer een paar dagen door met misselijkheid en pijn. Ine is sinds woensdag weer thuis en ze begint nu een beetje bij te komen en hopelijk kan ze nu de resterende tijd gebruiken om straks zo sterk mogelijk aan de operatie te beginnen.

We gaan er van uit dat we in 2017 wel druk zullen zijn met het herstel van Ine’s gezondheid. Als het kan zullen we een paar keer naar zee gaan ( Als Ine een jaar niet aan zee is geweest is het jaar niet compleet ), maar verwachten dat niet voor augustus. Lekker uitwaaien en alle ellende van ons af laten waaien; we zullen zien.

Verder even geen nieuws dus maar een kort bericht.
Tot volgende week.

Carel

Zoals jullie zien is Carel ( gelukkig ) de optimist van ons beiden. Hij heeft het er maar druk mee om alles draaiende te houden; wat hem goed lukt.
 Ik ben veel thuis. In realiteit kost het me moeite telkens weer te herstellen en om de wachttijd te overbruggen. Ik ben voortdurend misselijk en heb heel weinig energie. Kan me niet goed concentreren en ben snel overprikkeld. Dat is de reden waarom ik vaak niet op jullie appjes reageer en bezoekjes graag kort en ook af houd. Dus niet omdat ik niet blij ben met alle aandacht en aanmoedigingen. Integendeel !

Ine



zaterdag 6 mei 2017

5 mei 2017

5 mei 2017

Nog geen Bevrijdingsdag voor Ine; dat wordt op zijn vroegst 30 mei.
Deze week verloopt relatief rustig. Bezoek aan de huisarts om de medicatie te checken en aan te passen. Ine gebruikt nu ook anti-depressiva om angstgevoelens te onderdrukken en om ook aan voldoende slaap en rust toe te komen. De energie neemt langzaam iets toe.
Maandag gaat Ine weer naar het Catharina ziekenhuis om de sonde te laten vervangen van nu via neus/keel/maag 12 vingerige darm  naar een buik/darmsonde. Dat is ook de sonde die ze anders na haar operatie zou krijgen. De huidige sonde begint te irriteren en een nieuwe/verse op dezelfde manier is niet de goede oplossing. Maandagmiddag is de operatie en ze moet dan in ieder geval minimaal 1 en misschien 2 nachten in het ziekenhuis blijven. De sonde zou in de praktijk fijner moeten werken dan de huidige. Vanaf woensdag hopen we dat Ine weer thuis zal zijn.
Regelmatig bezoek ontvangen is nog lastig omdat veel luisteren en praten haar onrustig maakt; ze mist dat ook wel, maar het is niet anders voor dit moment.
We leven echt toe naar 30 mei en we merken dat jullie daarin sterk met ons meeleven !
Bedankt !!


Philip & Juul proberen oma op te fleuren
en 

nv
bij Anne de tweede (zoon) op komst!


zaterdag 29 april 2017

Datum operatie wordt 30 mei


We hadden gehoopt op twee weken eerder, maar dat zit er helaas niet in. We hebben de mogelijkheid om de operatie door  twee ervaren chirurgen te laten doen. Echter door vakanties van beiden in mei, zijn er slechts 3 operatiedata mogelijk. De optie van bekwame chirurgen is natuurlijk heel bepalend en we hebben natuurlijk verder ook niet echt veel keus. 30 mei valt binnen de criteria dat er binnen 12 weken na de laatste bestraling bij voorkeur geopereerd moet worden.
Bijkomend voordeel is daarnaast dat Ine meer tijd heeft om aan te sterken; hoe fitter op de operatiedatum  hoe sneller daarna het herstel. Voor Ine is dat nu nog  5 weken wachten wat niet makkelijk voor haar is, Ze wacht al 4 maanden op actie tot herstel dus dat wordt nog even doorbijten.
Het  plekje op haar rug is een  ontstoken haarzakje en als het goed is verdwijnt dat vanzelf ; we hebben ons daar feitelijk niet echt zorgen over gemaakt maar wel fijn dat het nu als zodanig ook is vastgesteld .
We moeten dus nog een tijdje wachten op de operatie en hopelijk kan ze daarna werken aan haar definitieve herstel  om langzaam maar zeker, weer de “oude”  te worden. Ze is nu alvast begonnen met het werken aan de conditie:

Al in oktober 2016 hadden we, voor eind juni, een week een huis gehuurd in Spa in de Ardennen voor het hele gezin; dat gaat helaas niet door omdat Ine dan nog te verzwakt is om zulk een drukte van de familie ( jaja we zijn niet de rustigste ) aan te kunnen; dat wordt mogelijk later in het jaar nog doorgezet.
Tot de volgende blog !
Carel.




vrijdag 21 april 2017

datum operatie (nog niet definitief bekend )


We hebben een weekje overgeslagen met het schrijven van het blog; teveel drukte en te weinig nieuws. Dat is nu anders. We hebben woensdag en vandaag gesprekken gehad met de oncoloog en de chirurg. Conclusie; Ine kan geopereerd worden ook al is ze nog niet geheel aangesterkt. Er zijn geen uitzaaiingen geconstateerd, maar er moet nog wel voor de zekerheid een plekje op haar rug onderzocht worden; dat gebeurt komende week dinsdag en vrijdag hebben we dan weer een gesprek met de chirurg.
Het gezwel in de maag/slokdarm is sterk minder actief dus de behandelingen zijn aangeslagen. Het gezwel met een gedeelte van de maag  zal tijdens de operatie verwijderd worden. De planning van de operatie is nog niet definitief omdat zowel de artsen als Ine en ik eigenlijk zo snel mogelijk dit willen;de meivakantie- dagen zitten er tussen en dan gaan enkele operatiekamers dicht. Hopelijk wordt het 16 of 17 mei, maar dat weet ik in de volgende blog wel te melden.
In ieder geval zal Ine, na de operatie,  ongeveer 2 weken in het ziekenhuis moeten blijven, waarvan  1 a 2 dagen op intensive care. Het wordt een zware operatie met hopelijk weinig of geen complicaties.
Wat na de operatie resteert  is een buismaag, waardoor voortaan alleen nog maar in kleine hoeveelheden en rustig gegeten kan worden; nou deed Ine dat altijd al, dus dat op zich  is een oplosbaar probleem.
Ine is inmiddels 4 maanden ziek en het valt haar niet makkelijk; altijd vol energie geweest en nu geveld door deze kanker. Ze waardeert alle steun enorm  in welke vorm dan ook zoals al die ontvangen kaarten, bloemen e.d.
Mailtjes en appjes worden gewaardeerd ook al kan ze ze niet altijd beantwoorden; het houdt haar mede op de been. Ik heb bewondering voor de manier waarop ze zich in deze klotesituatie probeert overeind te houden.
We hopen met zijn allen dat de operatie goed verloopt en dat Ine daarna, langzaam, maar zeker, weer de “oude”kan worden.
Carel.
Lieve allemaal
Ik heb niet zoveel toe te voegen aan het bovenstaande. Carel  heeft het er druk mee en doet het super goed. Ook de kinderen leiden hun eigen drukke leven en komen regelmatig aan. Mijn wereld is momenteel heel klein; ik heb ook geen energie voor meer. Ik doe mijn best om het vol te houden en perspectief te zien……achter de wolken schijnt de zon.
Gelukkig voor de anderen, is er ook voor hen nog ruimte voor leuke dingen, zoals de tuindag op Paaszaterdag en theater van Theo Maassen in Carre’ .Inmiddels is mijn moeder opgenomen op Berlerode, op een afdeling voor Alzheimerpatienten.  Dit heeft heel veel werk en emotie gekost van mijn zus en broers.   Liefs, en hartelijke groeten, Ine



dinsdag 4 april 2017

1 april voorbij

Ine 4.4.2016

Gisteren  hebben we weer een bezoek aan de oncoloog, dr. Creemers,  afgelegd. De vooruitgang op het gebied van conditie gaat te traag; Ine herstelt te langzaam van de behandelingen tot nu toe. Vooralsnog heeft dat geen consequenties voor de operatie. Het zou voor Ine het fijnst zijn als ze in optimale conditie aan de operatie zou kunnen beginnen; dat is dus helaas niet zo. Om met de woorden van de oncoloog te praten: ze zou worden afgeleverd aan de chirurg als een pakketje met een strik erom, maar dat laatste ontbreekt nu. Na de Petscan van de 14e april weten we meer over het hoe en wanneer van de operatie. Tot die tijd gaan we toch maar proberen de conditie te verbeteren; extra te eten naast de sondevoeding, wat nu eigenlijk nog niet lukt. Daarnaast iets meer te bewegen: zoveel als kan. Hopelijk helpt het mooie voorjaarsweer daarin wat mee. Zelfs vanuit het bed kan ze het voorjaar proeven; dat dan weer wel ! ( zie foto)
Het prikbord met alle wensen hangt bommetje vol !  (zie andere foto )
We zijn inmiddels drie maanden onderweg sinds het 1e slechte bericht dat wij van de arts ontvingen. Ine houdt dapper vol, maar zoals jullie zullen begrijpen, is dat niet altijd even makkelijk.








maandag 27 maart 2017

27.3.2017 richting april

Ik ben een beetje te laat met mijn wekelijkse blog; op zich zijn er geen bijzondere en/of schokkende ontwikkelingen. het gaat heel mondjesmaat iets vooruit met Ine. Ze slaapt nog veel, maar sinds de laatste twee dagen is ze alweer af en toe op en het mooie weer maakt dat ze 1 of 2 keer per dag een rondje door de tuin kan wandelen. De bloedwaarde van de bloedplaatjes is vanuit het diepe dal van 40 inmiddels vorige week weer toegenomen naar 110 en de verwachting is dat dat inmiddels weer verder is gestegen; dat horen we waarschijnlijk morgen als we weer voor een gesprek met de internist/oncoloog naar Eindhoven gaan.
Voor Ine is het nog steeds zwaar; 3 maanden sinds we weten wat er aan de hand is en nu nu, na de behandelingen wereken aan herstel; dat gaat nooit snel genoeg. 14 april is er de PET scan en een week later het gesprek met de chirurg; dan moet blijken wanneer de operatie kan plaatsvinden. het blijft dus nog een tijdje duimen en fit worden .......

Los hiervan heb ik afgelopen donderdag afscheid genomen van mijn werk zonder de aanwezigheid van Ine, maar wel met Anne, Luuk, Teun en Vera erbij met een leuke bijeenkomst, mooie speeches, mooie herinneringen en een auto vol aandenkens.: ik ben nu bijna officieel pensionado en met een vaste aanstelling als mantelzorger voor Ine.

Tot binnenkort weer via de blog.


philip bij de geiten en bloesem van de perzikboom 

zaterdag 18 maart 2017

18.3.2017 thuis maar nog wel in bed

Ine  inmiddels weer iets meer dan een week thuis en bijna helemaal de tijd slapend doorgebracht in bed. een paar keer is het gelukt om een rondje in de tuin te wandelen; op zich niet veel, maar gelukkig hebben we een grote tuin.
Woensdag is Ine voor een bloedtest en gesprek internist weer naar het ziekenhuis gegaan.
Goed nieuws dat de 2 overgeslagen chemokuren niet ingehaald hoeven te worden; tot grote opluchting van Ine. De waarden van de bloedplaatjes zijn gelukkig gestegen, maar nog niet voldoende. Kortom we zijn onderweg naar beter, maar de weg is nog lang.
15 april is een belangrijke datum omdat er op die dag een PET scan wordt uitgevoerd en mede naar aanleiding van die scan kan worden bepaald wanneer Ine geopereerd kan worden.
Maar eerst alle aandacht voor verder herstel.

Rosa (Hurkmans) ,ons petekind, heeft inmiddels het tuinhuisje omgetoverd tot een modern boudoir cq atelier cq rustoord waar Ine , als ze weer wat kan bewegen, in alle rust en hopelijk mooi weer kan vertoeven.


We houden jullie op de hoogte en hopelijk is ze binnenkort in staat om af toe weer eens wat bezoek te ontvangen.

Carel

vrijdag 10 maart 2017

10 maart 2017; weer thuis


Ik heb gisteren Ine opgehaald uit het ziekenhuis. Ze kan vanaf nu thuis aan het herstel “werken”.
Het energieniveau  is echter zo laag, dat ze nog heel veel slaapt en dat de energie die er is, nodig is om het lichaam te laten herstellen. Wandelen zal nog wel even duren; zeker de eerste 1,5 week zullen de uitwerkingen van de laatste bestralingen nog hun tol eisen. Van de 5 geplande chemokuren zijn er slechts 3 door gegaan; meer kon Ine niet verdragen; de doktoren hadden ook niet verwacht dat het zo zwaar bij Ine zou aanpakken.
Hopelijk wordt het een beetje mooi weer, zodat Ine lekker in de tuin en het tuinhuisje de voorjaarszon op zich kan laten inwerken. Rosa ( Hurkmans ) geldt het aanbod nog om  het tuinhuisje mee in orde komen maken? ( dus je bent welkom ). We hebben dan ook nog steeds uitzicht op de Zuid Willemsvaart en kunnen de boten zien varen; dat blijft een bijzonder gezicht. Nog steeds geen koeien in de wei, zoals toen we het huis kochten; de boer houdt ze binnen; jammer.
Hoe ziet het vervolg eruit?
Op 14 april is er de PET- CT scan gepland om te bezien hoe de behandelingen op de tumor hebben ingewerkt. Een week later is er een gesprek met de chirurg Nieuwenhuijzen en te bepalen hoe en wanneer verder. Laten we er vanuit gaan dat de behandelingen goed zijn aangeslagen zodat eind april/ begin mei de operatie kan plaatsvinden.



Na thuiskomst toch heel even tijd voor het jongste kleinkind Juul !
Ondanks dat ik morgen de mooie leeftijd van 65 zal bereiken, zal ik daar verder nu geen aandacht aan besteden; mogelijk later in het jaar als het met Ine weer beter gaat, zullen we hopelijk samen weer eens kunnen toasten op verjaardagen, pensioen en de toekomst van ons allen!


Carel

vrijdag 3 maart 2017

3.3.2017 einde behandelingen in zicht; op naar herstel


3.3.2017           einde behandelingen in zicht; op naar herstel !


Als alles verloopt zoals gepland wordt 9 maart de laatste dag van de behandelingen van Ine.
Zoals de vorige keer geschreven, is Ine sinds vrijdag 24 februari opgenomen in het ziekenhuis. Ze heeft daar meer rust en permanente verzorging zodat ze de behandelingen beter kan doorstaan. De chemokuur van afgelopen maandag is geannuleerd; de bloedwaarden en fysieke gesteldheid van Ine waren niet goed genoeg. Inmiddels is ze na een week verblijf in het ziekenhuis aan het opkrabbelen, maar dat gaat niet snel.
In principe is maandag de laatste chemokuur; dan zal het nog een tijdje zwaar zijn tot de effecten zijn verdwenen en het herstel kan beginnen.
Wandelen gaat nu nog steeds niet of heel kort in het ziekenhuis.Afgelopen weekend is ze 1 x buiten geweest met Anne, Rob en Philip.





Vorige keer had ik het over het softboard voor de kaarten thuis ; zie hier het resultaat: met dank aan Teun en Vera; nogmaals: Ine vind het erg fijn en is dankbaar  dat er zoveel met haar wordt meegeleefd.


Thuis zijn Guus ( mijn broer ) en ik weer begonnen met de voorbereidingen voor de moestuin en ook de rest van het onkruid meldt zich op alle plekken; bomen worden binnenkort gesnoeid en de mollen houden het redelijk rustig; we kunnen weer naar buiten. Hopelijk kan Ine straks vanuit het tuinhuis dan weer genieten van een mooi uitzicht in een "knappe" tuin.


Carel

vrijdag 24 februari 2017

24.2.2017 einde week 3

Vrijdag 24 februari 2017

De 3e week behandelingen zitten er op en zijn Ine niet in de koude kleren gaan zitten. Ze heeft nauwelijks nog energie over. Medicatie wordt constant aangepast, maar levert nog teveel misselijkheid - en futloosheid op; de pijnbestrijding is opgehoogd en werkt goed. Na overleg met de radiotherapeut gisteren en de internist vandaag is er besloten om Ine even op te nemen in het ziekenhuis. Sinds einde van de middag is ze daar en heeft een infuus gekregen en medicatie via dat infuus. Het geeft haar rust en de medicatie kan nu beter gevolgd/aangepast gaan worden. Hopelijk sterkt ze snel aan, zodat vanaf maandag de behandelingen voor de laatste 1,5 week kunnen worden vervolgd.

Ik weet ook niet hoe het precies gaat lopen: zeker de komende dagen schat ik in dat bezoek in het ziekenhuis teveel voor haar zal zijn.

Bedankt voor al jullie steun in welke vorm dan ook; het houdt ons mede op de been.

Ook namens Ine

Carel


zondag 19 februari 2017

19.2.2017 start week 3

We zijn alweer een week verder; 2 van de 4,5 week behandelingen zitten er op en het is toch wel zwaar; vanaf vrijdag een week geleden heeft Ine nu sondevoeding en op zich gaat dat prima en voor Ine is het gemakkelijker geworden; geen dagelijkse strijd meer om voldoende calorieën binnen te krijgen. Daarnaast heeft ze echter meer last van de bestraling en chemo; naast het verlies van energie heeft ze ook meer pijn waarvoor nu naast de standaardmedicatie uitgebreid is met morfinepleisters, weliswaar van de lichtere soort en dat lijkt goed te helpen.
We proberen elke dag wat te wandelen, maar het lukt niet echt om dat heel lang vol te houden. Rust is datgene wat het meest helpt.
We vinden het vervelend voor alle vrienden, kennissen en familie die Ine zo graag een hart onder de riem willen steken, dat er zo weinig energie over is om veel bezoek te ontvangen; daar is ook moeilijk een prognose over te geven. Alle brieven, kaarten, apps en bloemen doen haar nog steeds enorm goed en ze vind dat ze met alle medeleven van jullie allemaal enorm geboft heeft.
Teun en ik gaan komende week een softboard maken om alle kaarten aan op te hangen; dat moet wel een groot board worden om alles op te prikken !

Planning van Ine komende week bestaat uit: op maandag bloed prikken, gesprek oncoloog, chemo en bestraling; rest van de week iedere dag bestraling. We zijn bijna op de helft van de behandeling!

Volgende week meer!


Carel

zondag 12 februari 2017

12.2.2017 Sonde

We genieten van een mooi sneeuwdek in de tuin; zo geniet je weer van de kleine dingen.
Ine heeft afgelopen week een zware week gehad met name doordat ze niet of nauwelijks kon eten; het eten en/of de geur daarvan stond haar enorm tegen; moeilijk in  te nemen of te misselijk. Daarom hebben de arts en de diëtiste besloten/aangeraden om over te gaan tot het plaatsen van een sonde. Dat is afgelopen vrijdag, eergisteren dus,  gebeurd. Zeer tot tevredenheid van Ine; ze eet nu weer via de sonde en komt langzaam weer op krachten. Het is overigens in het begin wel een gedoe met aansluitingen die niet kloppen en de dagelijkse variatie van hoeveelheden en een hoop papierwerk erbij; maar we zijn er; Ine kan inmiddels ook zelf voeding aansluiten en doorspoelen.
 Hopelijk kan ze binnenkort weer wat gaan wandelen. We gaan het zelf vanmiddag voorzichtig weer proberen.
We krijgen nog steeds bloemen en kaartjes om Ine (ons) op te beuren en te laten weten dat velen met ons meeleven en sterkte wensen in deze vervelende situatie. Dat doet ons goed.

Komende week gaat Ine haar tweede week in van behandeling; Op maandag chemo en bestraling en de rest van de week iedere dag bestraling. Hopelijk kan ze die nu beter verwerken nu ze qua voeding weer op sterkte lijkt te komen.
We zijn nog aan het uitzoeken hoe je een melding kunt krijgen als we weer een blog schrijven. We zijn niet dermate technisch dat we dat snel vinden.
ga er maar vanuit dat we in principe 1 x per week updaten

Ine en Carel

maandag 6 februari 2017

06-02-2017 monstergevecht

Lieve allemaal'
Vandaag is mijn gevecht tegen het monster in mijn lijf begonnen! Eindelijk kan ik iets "doen".
Met lood in mijn schoenen en tranen in mijn ogen, liet ik de citostatica mijn lijf instromen.
Daarna draaiden de apparaten aan grijparmen rond mij heen om me te bestralen.
Niets doet pijn en alle professionals doen hun best en zijn vriendelijk. Vaak jonge mensen.
Veel techniek en wetenschap en jarenlang onderzoek zijn hier mee gemoeid.
 Wat ben ik een geluksvogel dat de zorg in Nederland op zo'n hoog peil staat.
Ik zal er gebruik van maken, want dit gevecht wil ik winnen!

Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Carel en de kinderen steunen me van alle kanten.
Ook mijn familie en vrienden zijn dichtbij.
Het eten gaat niet gemakkelijk en ik kan slechts met moeite op gewicht blijven. Ook neemt mijn energie elke dag een beetje af. Veel bezoek vermoeit me extra.
Regelmatig komt er iemand om een rondje met me te wandelen. Daar ben ik ook heel blij mee, want ik moet in goede conditie blijven en ik loop niet graag alleen. Helaas heeft Carel problemen met zijn voeten.
 Dus als je me een plezier wil doen....wandel een uurtje met me , bij voorkeur 's morgens. ( niet op maandag = chemodag)
Stuur maar een appje. 06 484 321 78

 Het emotioneert me zeer dat er zoveel lieve mensen gereageerd hebben.
Kaarten met betrokken en opbeurende woorden,  prachtige boeketten, appjes, mails, cadeaus; ze stromen binnen. Ik ben er soms helemaal beduusd van, maar vooral heel blij.
Graag wil ik iedereen via deze route hiervoor hartelijk bedanken.
We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen
hartelijke groeten van Ine

zondag 29 januari 2017

29 januari 2017

Beste allemaal

We zijn inmiddels weer ruim een week verder en nog 1 week voordat de behandelingen van Ine beginnen. Het is nu duidelijk dat vanaf maandag 6 februari gedurende 23 (werk) dagen de behandeling met bestraling zal plaatsvinden. Dat is dus een kleine 5 weken. Iedere week in deze periode is er ook 1 dag waarop Ine langer in het ziekenhuis zal zijn om de chemobehandeling te ondergaan.
Voordat het zover is vindt morgen (maandag 30 januari) eerst nog een 2e endo-echoscopie plaats om de bovenkant van het gezwel te markeren voor de bestraling. Daarna nog diverse gesprekken met radioloog, oncoloog, dietiste e.d.
Ine zal enerzijds blij zijn dat dan eindelijk op 6 februari de behandelingen beginnen en dat er daadwerkelijk gewerkt gaat worden aan de ziekte.
Inmiddels staat het huis vol met bloemen en kaarten en dat doet Ine zichtbaar goed; dat er zoveel mensen om haar geven en haar alle steun geven en hopen op een goede afloop. Het Sint Catherinaziekenhuis is voor zover wij kunnen beoordelen een prima ziekenhuis waar Ine en ik veel vertrouwen in hebben.
Op dit moment heeft Ine het lastig met eten; ze kan moeilijk eten en slechts met kleine porties tegelijk; haar voorkeur voor salades en vers brood met knapperige korstjes zit er niet in; ze probeert met moeite om 100 gram eiwitten per dag te verwerken om fit te blijven voordat de behandelingen beginnen. Omdat dat zo lastig is, heeft ze weinig energie nu, waardoor het plannen van bezoek lastig is. Als je echter graag langs wil komen laat het even ( bij voorkeur via de app ) weten, dan kijken we op dat moment wat mogelijk is.


Carel

zaterdag 21 januari 2017

na de kijkoperatie



Ine heeft donderdag de kijkoperatie ondergaan. Het resultaat van het onderzoek is dat het gezwel wel groot is, maar er voldoende maag over kan blijven voor het kunnen maken van een buismaag. Dit is op zich goed nieuws want dat betekent dat er geopereerd kan worden. Er zijn geen uitzaaiingen in de buikwand aangetroffen.  De komende weken volgen er nog wat meer onderzoeken (PET scan, echo-endoscopie) en gesprekken ter voorbereiding op de komende behandelingen.

Mogelijk/waarschijnlijk dat de behandelingen vanaf 1 februari ingezet kunnen worden; Alle onderzoeken hebben dan bij elkaar een maand in beslag genomen; dat lijkt ons relatief snel, maar je wilt altijd sneller in dit soort situaties; we hebben wel een goed gevoel over de behandeling in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven; prettige medewerkers – goede communicatie, kordaat en meelevend.

Ine is blij met de kans die ze nog heeft om geopereerd te worden en na de eerste dreun weer positiever de toekomst in te kijken. We weten niet hoe het allemaal zal gaan verlopen, maar hebben goede hoop op het aanslaan van de behandelingen en een goed herstel voor Ine.

Vanaf 1 februari zullen de behandelingen starten gedurende 5 weken (chemotherapie in combinatie met bestralingen); dan minimaal 5 weken herstel om opnieuw fit te worden om de operatie te kunnen ondergaan, die dan naar verwachting eind april zal plaatsvinden.

We hopen op een goede afloop en houden jullie op de hoogte.

Groet, Carel

ffbijpraten 'het begin'


Lieve mensen,

Het leven heeft mij al heel veel goeds gebracht, maar helaas brengt het me nu slokdarmkanker. Sinds enkele maanden had ik slikproblemen en viel onbedoeld af. Op 29 dec. kreeg ik  te horen dat er een gezwel gevonden was, dat kwaadaardig is. Grote schrik en verdriet voor mij, Carel en de kinderen. Ook een heel spannende tijd, omdat allerlei onderzoeken gedaan moeten worden.

Gelukkig is de kanker niet uitgezaaid en kan ik nog behandeld worden. Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk welke behandeling dat zal zijn.  Het enige wat ik nu kan doen is wachten op de resultaten van de komende kijkoperatie en andere onderzoeken. En zorgen dat ik niet afval en in conditie blijf.

Duidelijk is dat me een zware (s)t(r)ijd te wachten staat. Ik vind het voor Carel ook zuur omdat vanaf eind maart zijn pensioen ingaat. Gelukkig zegt Carel zelf dat hij blij is dat hij nu alle tijd heeft voor mij.

Inmiddels weten velen al wat er aan de hand is. Mijn kast staat vol met lieve kaarten en bloemen. Via de app komen vele berichten en vragen. Ik ben er heel blij mee en voel me erg gesteund door alle betrokkenheid. Maar steeds opnieuw hetzelfde verhaal vertellen kost mij veel energie en daar moet ik nu zuinig mee omgaan.

Dit wordt mijn blog, voor iedereen die mij in deze periode wil volgen. Ikzelf, Carel of een van de kinderen zal regelmatig de gebeurtenissen bijhouden.
Je kunt reageren als je wil, maar realiseer je wel dat alle bloglezers, deze tekst ook kunnen lezen!
Bedankt alvast voor alle steun.
groetjes, Ine.